Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе днес пред

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе днес пред
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Парите на ЕС ще бъдат защитени от измами и корупция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе днес пред евродепутатите първата си годишна тирада " За положението на съюза ". Време е към този момент хората да " изоставен " света на ковид, на крехкостта и несигурността и да продължат напред. И това точно е моментът за Европа, безапелационна е фон дер Лайен. " Моментът за Европа да поеме пътя от тази неустойчивост към нова жизеспсобност. "

Тя постави  акцент върху обвързването на европейските средства и върховенството на закона, респективно – отбраната им от измами. " Парите от европейския бюджет би трябвало да са безусловно предпазени от липса на господство на закона, а европейските полезности не са за обмен ", акцентира Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия уточни, че до края на месеца Комисията ще излезе с отчет за правовата страна - средство за ранно разкриване на проблеми и тяхното решение, което да е насочна точка за всички страни-членки:  " Върховенството на закона оказва помощ да се защитят хората от върховенството на мощните. Това е гаранция за главните права и свободи на всеки един от нас. Дава ни опция да изразим своето мнение и да бъдем осведомени от свободна преса ".

" Главният приоритет е да се озовем в помощ на тези, които се нуждаят от нас. Благодарение на неповторимата си пазарна обществена стопанска система Европа може да направи таман това. Никога не е било толкоз значимо да изявим преимуществата ѝ ", сподели още Урсула Фон дер Лайен. През последните шест месеца Европа направи повече, в сравнение с когато и да било, счита ръководителят на Европейска комисия. Тя даде за образец основаването на зелени коридори в Европа при затварянето на границите, работата по доставяне на медицински произведения и апарати за обдишване, като добави че е нужно да се създаде един " по-силен европейски здравен съюз ".

Според нея до момента сме избегнали сериозната рецесия, тъй като 40 млн. души са кандидатствали по стратегия за краткотрайна претовареност и няколко страни в Европейски Съюз ще получат средства по програмата SURE. Урсула фон дер Лайен акцентира, че европейска взаимност е налице. Както и че всеки жител на Европа би трябвало да има достъп до минимална заплата и Комисията ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това. 

Голямо е предизвикването пред стопанските системи на страните-членки с 12% спад на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие и " в този момент не е моментът да се отдръпна поддръжката ". Нужни са обаче както баланс сред финансова поддръжка и резистентност, по този начин и по-силен стопански съюз сред страните, безапелационна бе Урсула фон дер Лайен. Нужна е и сериозна структурна промяна в съюза на финансовите пазари и банковия бранш.

Когато светът е в застой заради пандемията, е най-правилният миг за ускоряване. " Виждаме по какъв начин природата се връща в нашето всекидневие, жадуваме за чист въздух.  Европейският зелен курс е нашият проект и в неговата вътрешност е нашето предпочитание към 2050 година да станем първият климатично безпристрастен континент. "  

За да станем първия климат безпристрастен континент, Европейската комисия предлага да се увеличи целта за понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година на 55%. Трябва да се укрепи търговията с въглеродните излъчвания, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, само че това ще докара до " систематична рационализация на цялата стопанска система и общество ".

Европейската комисия ще влага 8 милиарда евро в производството на лични суперкомпютри за реализиране на цифров суверенитет, добави още към амбициозната си програма Фон дер Лайен.

Председателят на Европейска комисия насочи и остри рецензии против хомофобските политики на полското националистическо държавно управление, като сподели, че в Европейския съюз " няма място за зони, свободни от ЛГБТ ", тъй като те биха били лишени от човещина.

Речта на Фон дер Лайен, приключила с думите " Да живее Европа! ", бе последвана от овации на слушащите я в залата. След това последваха мненията на евродепутатите. 

 
 Ирландската евродепутатка Клеър Дейли: " Хората са по улиците, ние приказваме за прогрес... "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР